Etusivu / Osuuskunnan perustamisen käytännön toimet / Ilmoitus elintarvikehuoneistosta

Ilmoitus elintarvikehuoneistosta

Ennen elintarviketoiminnan aloittamista tai toiminnan olennaista muuttamista on tehtävä ilmoitus toimipaikan sijaintikunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee elintarvikehuoneistoja, esimerkiksi päivittäistavarakauppoja, kioskeja, ravintoloita ja ruokaloita.

Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos toimintaan liittyvät riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä ja jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

  1. Elintarviketoimintaa harjoitetaan samassa huoneistossa kuin toimijan muu yritystoiminta.
  2. Toimija on yksityinen henkilö.
  3. Toiminta ei ole elinkeinon harjoittamista.

Huom: Ammattimaisesta elintarviketoiminnasta on aina tehtävä ilmoitus, vaikka toiminta olisikin vähäriskistä.

Terveydensuojelulain mukainen hyväksymismenettely

Terveydensuojelulain mukaan tiettyjen tilojen käyttöönotosta tai toimintojen aloittamisesta on tehtävä kirjallinen ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Ilmoitus on tehtävä muun muassa seuraavista: julkiset kokoontumis- tai majoitushuoneistot, yleiseen käyttöön tarkoitetut saunat, uimahallit ja kylpylät, asemakaava-alueella sijaitsevat eläinten pitopaikat (rakennukset ja aitaukset) sekä kampaamot, parturit, kauneus- ja jalkahoitolat, tatuointiliikkeet ja solariumit.

Lisätietoja näistä vaatimuksista saa kuntien terveydensuojeluviranomaisilta.